پایان نامه ارشد: بررسی اثر پوشش و حبهدار کردن بذر با مواد شیمیایی و باکتری های محرک رشد بر جوانه زنی بذر چغندرقند | ... | |
دکتر سعیده ملکی فراهانی (در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است) تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است) فهرست مطالب: چکیده …………………………………………………………………………………1 فصل اول: مقدمه و بررسی منابع 1-1- مقدمه……………………………………………………………………….. 3 1-2- گیاهشناسی …………………………………………………………….. 5 1-3- فیزیولوژی تولید بذر چغندرقند……………………………………………. 6 1-4- تقسیم بندی بذر چغندرقند……………………………………………… 7 1-4-1- بذرهای چند جوانه…………………………………………………….. 7 1-4-2- بذرهای تک جوانه…………………………………………………….. 8 1-5- بذر و اهمیت آن در کشاورزی………………………………………….. 10 1-6- تعریف بذر…………………………………………………………………. 10 1-7- تعریف جوانهزنی بذر…………………………………………………….. 11 1-8- احتیاجات جوانهزنی و سبز شدن بذرها ……………………………….12 1-9- بستر بذر الگو……………………………………………………………. 12 1-10- كاشت بذر………………………………………………………………… 13 1-11- بهبود کارایی بذر…………………………………………………………. 13 1-11-1- حبهدار کردن (Seed Pelleting)……………………………………… 15 1-11-2- پوششدار کردن (Seed Coating)…………………………………… 16 1-11-3- پوشش نازک بذر (Film Coating)…………………………………… 18 1-11-4- ریزوباکتریهای محرک رشد گیاه………………………………………. 18 1-12- اثرات باکتری………………………………………………………………… 19 1-12-1- افزایش رشد گیاه……………………………………………………… 19 1-12-2- توان تولید سیدروفور…………………………………………………. 19 1-12-3- افزایش جوانهزنی بذور……………………………………………… 20 1-12-4- تولید فیتوهورمونها………………………………………………….. 20 1-13- اثر پوششدار کردن بذر با باکتری……………………………………… 21 1-14- اثر پوششدار کردن بذر با مواد شیمیایی……………………………… 23 1-15- اثر حبهدار کردن بذر با مواد شیمیایی………………………………….25 1-16- اثر حبهدار کردن بذر با باکتری………………………………………….. 26 فصل دوم: مواد و روشها 1-17- مکان و نحوه اجرای طرح………………………………………………… 28 1-18- تهیه و آمادهسازی مواد………………………………………………… 28 1-18-1- مواد شیمیایی……………………………………………………….. 28 1-18-2- آمادهسازی محلول باکتری……………………………………….. 28 1-18-3- مواد به کار برده شده در پوشش بذر…………………………….. 29 1-19- روش اجرای طرح………………………………………………………… 29 1-19-1- آزمایش اول : پوششدار کردن و حبهدار کردن بذر با باکتری در آزمایشگاه…..29 1-19-2- آزمایش دوم : پوششدار کردن و حبهدار کردن بذر با هورمون در آزمایشگاه…32 1-20- کاشت بذرها در آزمایشگاه…………………………………………. 32 1-20-1- تعیین مولفههای جوانهزنی……………………………………… 33 1-20-2- کشت بذرهای پوشش دارشده و حبهدار شده در گلخانه……. 35 1-20-3- تعیین ماندگاری و شمارش تعداد باکتری ها به شیوه Pour Plate Method فصل سوم: نتایج و بحث 1-21- اثر تیمار پوشش و حبهدار کردن بذر با محلول باکتری بر جوانهزنی در آزمایشگاه…… 37 1-21-1- درصد جوانهزنی………………………………………………….. 37 1-21-2- ضریب و سرعت جوانهزنی………………………………………. 38 1-21-3- میانگین مدت جوانهزنی…………………………………………. 39 1-21-4- طول ریشهچه و ساقهچه………………………………………… 41 1-21-5- وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه………………………………… 42 1-21-6- درصد گیاهچههای نرمال و غیر نرمال……………………………. 44 1-21-7- شاخص وزنی بنیه بذر…………………………………………….. 45 1-21-8- شاخص طولی بنیه بذر…………………………………………… 45 1-21-9- نتیجه گیری………………………………………………………….. 46 1-22- اثر پوشش و حبهدارکردن بذر با باکتری بر ویژگیهای جوانهزنی بذر در گلخانه…… 51 1-22-1- درصد جوانهزنی…………………………………………………… 51 1-22-2- ضریب و سرعت جوانهزنی……………………………………… 52 1-22-3- میانگین مدت جوانهزنی……………………………………….. 54 1-22-4- طول ریشهچه و ساقهچه……………………………………… 55 1-22-5- وزن تر و خشک گیاهچه………………………………………… 56 1-22-6- درصد گیاهچههای نرمال و غیر نرمال………………………….. 59 1-22-7- شاخص وزنی بنیه بذر…………………………………………… 61 1-22-8- شاخص طولی بنیه بذر………………………………………….. 62 1-22-9- نتیجه گیری……………………………………………………….. 62 1-23- اثر پوششدار و حبهدار کردن بذر با مواد شیمیایی بر جوانهزنی در آزمایشگاه….. 67 1-23-1- درصد جوانهزنی………………………………………………….. 67 1-23-2- ضریب و سرعت جوانهزنی……………………………………… 68 1-23-3- میانگین مدت جوانهزنی…………………………………………. 69 1-23-4- طول ریشهچه و ساقهچه……………………………………….. 71 1-23-5- وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه………………………………. 72 1-23-6- درصد گیاهچه نرمال و غیرنرمال………………………………… 73 1-23-7- شاخص وزنی بنیه بذر………………………………………….. 74 1-23-8- شاخص طولی بنیه بذر………………………………………… 75 1-23-9- نتیجه گیری…………………………………………………….. 76 1-24- اثر پوشش و حبهدار کردن بذر با مواد شیمیایی بر ویژگیهای جوانهزنی بذر گلخانه….80 1-24-1- درصد جوانهزنی………………………………………………. 80 1-24-2- ضریب و سرعت جوانهزنی…………………………………… 81 1-24-3- میانگین مدت جوانهزنی…………………………………… 83 1-24-4- طول ریشهچه و ساقهچه…………………………………… 84 1-24-5- وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه…………………………… 85 1-24-6- درصد گیاهچههای نرمال و غیر نرمال……………………… 87 1-24-7- شاخص وزنی بنیه بذر……………………………………… 89 1-24-8- شاخص طولی بنیه بذر……………………………………… 90 1-24-9- نتیجه گیری…………………………………………………….. 90 1-25- نتایج شمارش تعداد باکتریهای روی هر بذر………………….. 94 نتیجه گیری کلی……………………………………………………………. 94 فهرست منابع……………………………………………………………… 100 چکیده: در زراعت چغندرقند، تولید و فرآوری بذر باکیفیت یکی از اهداف مهم است. در این پژوهش بذر چغندرقند (رقم پارس موسسه تحقیقات و اصلاح بذر چغندرقند) پس از حبهدار و پوششدار کردن بذر با برخی از باکتریهای محرک رشد گیاه و مواد شیمیایی ازلحاظ کیفیت جوانهزنی و ماندگاری این باکتریها بر روی بذر در سه آزمایش جداگانه در سال 1393-1392 مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول بررسی اثر پوششدار کردن و حبهدار کردن بذر با باکتری در 12 سطح (شاهد، کاربرد منفرد باکتریهای ازتوباکتر کروکوکوم سویه پنج، باسیلوس لنتوس سویه 4- 15، سودوموناس پوتیدا سویه RS- 36 و آزوسپریلیوم لیپوفروم سویه OF، تلفیق دوتایی و تلفیق مجموع باکتریها باهم با غلظت (1- CFU ml 107)، آزمایش دوم بررسی اثر پوششدار کردن و حبهدار کردن بذر با مواد شیمیایی در چهار سطح ( شاهد، 500 میلیگرم جیبرلیک اسید، 500 میلیگرم سالیسیلیک اسید و 500 میلیگرم اتیلن) به طور مجزا در آزمایشگاه به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی و همچنین در گلخانه به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و آزمایش سوم بررسی ماندگاری باکتری فرموله شده در ترکیبات پوشش بذر بعد از انبارداری انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر پوشش و حبهدار کردن بذر به همراه باکتری بر صفات درصد و سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچههای نرمال و غیر نرمال، میانگین مدت جوانه زنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و همچنین شاخص طولی و وزنی بنیه بذر در گلخانه و آزمایشگاه معنیدار شد. بهطورکلی بذرهای پوششدار شده با این باکتریها در مقایسه با بذرهای حبهدار شده در هر دو مکان نتایج بهتری داشت. بذرهای پوششدار شده با باکتری ازتوباکتر و تلفیق دوتایی باکتری سودوموناس و ازتوباکتر در شرایط آزمایشگاه و کاربرد منفرد باکتری سودوموناس در گلخانه نقش بیشتری در افزایش درصد جوانهزنی (18%)، وزن تر و خشک گیاهچه (33%)، تعداد گیاهچههای نرمال (57%) و شاخص بنیه بذر بیشتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. نتایج پوشش و حبهدار کردن بذر با کمک مواد شیمیایی ذکرشده اثر معنیداری بر صفاتی نظیر میانگین مدت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه و همچنین وزن تر گیاهچه و خشک گیاهچه در آزمایشگاه داشت. در شرایط گلخانه نیز تمامی صفات مورد بررسی بهجز شاخص وزنی بنیه بذر در سطح یک درصد معنیدار بود. بهطورکلی بذرهای پوششدار شده با این مواد بهویژه اسید جیبرلیک و اتیلن در هر دو مکان در مقایسه با بذرهای حبه شده مناسبتر بود. در بررسی حفظ جمعیت باکتری روی بذر در طی مدت انبارداری پس از 6 ماه نشان داده شد که تمام تیمارهای اعمالشده بهجز بذرهای پوششدار شده با آزوسپریلیوم و بذرهای حبه شده با باکتری سودوموناس بقیه تیمارها در حفظ جمعیت باکتری روی بذر موفق بودند. باکتری باسیلوس و ازتوباکتر در هر دو روش روکش بذر دارای جمعیت باکتری زنده روی بذر بودند اگرچه بیشترین تعداد جمعیت باکتری حفظشده روی بذر مربوط به تیمار حبهدار شده بذر با باکتری باسیلوس با جمعیت CFU 105 × 37 مشاهده شد. فصل اول: مقدمه و بررسی منابع 1-1- مقدمه در زراعت چغندرقند جوانهزنی مطلوب بذر در سطح مزرعه بسیار مهم است. بذر مرغوب، بیشترین ارزش افزوده را در بین نهادههای كشاورزی ایجاد میکند و بازدهی سایر نهادههای كشاورزی را بالا میبرد. از طرفی عوامل زیادی در جوانه زدن بذر، استقرار گیاهچه و روند رشد آن مؤثر هستند. جوانهزنی بذر چغندرقند تا حد زیادی تحت تأثیر ترکیبات شیمیایی ممانعت کننده قرار میگیرد. در پوسته بذر آن موادی چون فنولها، آمونیاک، چربی، اسیداگزالیک، نیترات پتاسیم، بتائین و موسیلاژ موجود است که این ترکیبات تا حدود زیادی باعث کندی جذب آب در بذر گیاه چغندرقند نسبت به سایر گیاهان میشود. به منظور کاهش خسارات ناشی از این خصوصیات محدودکننده و وجود حساسیتها در مرحله جوانهزنی چغندرقند راهکارهای متعددی وجود دارد (حسینی و کوچکی، 1383). بررسیها نشان داده است که مواد شیمیایی (هورمونهای رشد) و برخی باكتریهای محرك رشد گیاه قادرند قدرت جوانهزنی، استقرار گیاهچه و روند رشد آن را تحت تأثیر قرار داده و ضمن كاهش اثرات نامطلوب انواع تنشهای زنده و غیره زنده، قدرت جذب آب و عناصر غذایی را افزایش دهند و حاصل این فرایندها در طول دوره رشد موجب بهبود جوانهزنی، رشد گیاه، كمیت و كیفیت محصول میشود (جلیلیان و توکل افشار،1383). روشهای مختلفی برای استفاده از ظرفیت این مواد شیمیایی (هورمونهای رشد) و باكتریهای محرك رشد گیاه وجود دارد که پوششدار کردن و حبهدار کردن بذر از مهمترین این روشها است. این دو روش با اهداف مختلفی از جمله افزایش سرعت و میزان جوانهزنی، جلوگیری از خسارات آفات و بیماریها، آسانسازی عملیات بذرکاری، توزیع یکنواخت بذر، حفظ رطوبت در اطراف بذر با بهره گرفتن از مواد جاذب رطوبت، افزایش عملکرد، ایجاد تأخیر در جوانهزنی، جلوگیری از خورده شدن بذر توسط جانوران و افزایش سرعت و توان استقرار گیاه انجام میگیرد. لذا برای اینکه بتوان در کشاورزی از مزیتهای این دو روش و همچنین از ظرفیتهای این گروه از باکتریها و مواد شیمیایی استفاده نمود، لازم است مناسبترین روش پوشش بذر انتخاب شود که ضمن کاهش خسارات ناشی از حساسیتهای جوانهزنی، بتواند باعث نگهداری طولانی مدت (حداقل24 -6 ماه) بذرهای تیمار شده در شرایط انبار گردد، که در نتیجه آن باکتری بتواند در شرایط نامساعد خاک یا سطح بذر زنده بماند و ماده شیمیایی هم بیشترین پایداری خود را داشته باشد و تا ظهور ریشهها و تلقیح آنها فعالیت و پایداری خود را حفظ کنند. اغلب برای دستیابی به این اهداف، لازم است مواد افزودنی متعددی به عنوان حامل این گروها بهکارگیری شود و روشهای مختلف پوششدار کردن بذر استفاده گردد و اثرات آنها بر جوانهزنی مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی روند جوانهزنی بذر رقم (پارس) چغندرقند پس از پوشش و حبهدار کردن به وسیله برخی از باکتریها و مواد شیمیایی بود همچنین در تحقیق حاضر از ترکیباتی که برای پوشش و حبهدار کردن بذر به کار برده میشود، استفاده شد و اثرات کاربرد باکتریها و مواد شیمیایی در این دو روش بر فرایند جوانهزنی و رشد مورد بررسی قرار گرفت و بهترین روش و همچنین مناسبترین باکتریها و مواد شیمیایی مورد استفاده در این پژوهش مشخص گردید. 2-1- گیاه شناسی چغندرقند با نام علمی Beta vulgaris و نام انگلیسی Sugar beet یک گیاه زراعی و صنعتی مهم از رده دولپهایها، زیر رده بیگلبرگها، راسته خمیده جنینها و خانواده کنوپودیاسه است (قهرمان، 1369). این خانواده شامل 14700 گونه است که در 105 جنس طبقه بندی شدهاند . (Watson and Dallwitz, 1992)
[جمعه 1398-07-12] [ 10:39:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|