پایان نامه ارشد: جداسازی و همسانهسازی ژنهای hrpW و hrpG جهت انتقال به لیمو ترش در راستای ایجاد مقاومت به شانکر مرکبات | ... | |
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است) تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است) فهرست مطالب: فصل اول: مقدمه و مروری بر منابع 1-مقدمه………………………………………………………………………………………………………………. 2 1-1- مقدمهای بر مرکبات………………………………………………………………………2 1-2- تاریخچهی کشت درختان مرکبات در ایران و جهان…………………………………………4 1-3- سطح زیر کشت، میزان تولید و عملکرد درختان مرکبات در ایران و جهان…………………….4 1-4- اهمیت و انواع بیماریهای مرکبات…………………………………………………………6 1-4-1- تاریخچه و اهمیت بیماری شانکر مرکبات……………………………………………….7 1-4-2- عامل بیماری…………………………………………………………………………10 1-4-3- علایم و چرخهی بیماری………………………………………………………………13 1-4-4- ابزارهای ایجاد بیماری تحت اختیار باکتری……………………………………………..14 1-4-5- جذب، اتصال و ورود باکتری به گیاه……………………………………………………14 1-4-6- سیستمهای ترشحی باکتری……………………………………………………………15 1-4-7- سیستم ترشحی نوع III (TTSS)………………………………………………………16 1-4-8- ژنهای hrp و نقش دوگانهی آنها……………………………………………………….17 1-4-9- هارپینها و نقش آنها در القای پاسخ ………………………………………………HR20 1-5- بهرهگیری از مهندسی ژنتیک در مقاومت به بیماریها………………………………………21 فصل دوم: مواد و روشها 2- محل انجام پژوهش……………………………………………………………………………………………..25 25 2-1- مواد شیمیایی، آنزیمها و کیتها………………………………………………………….25 2-2- سویههای باکتری………………………………………………………………………..25 2-3- پلاسمیدهای مورد استفاده……………………………………………………………….26 2-4- محیط کشت باکتریها…………………………………………………………………….26 2-5- آنتیبیوتیکها……………………………………………………………………………27 2-6- طراحی آغازگر………………………………………………………………………….27 2-7- شناسایی و جداسازی باکتری Xcc…………………………………………………………………………………….29 2-8- خالص سازی DNA ژنومی باکتری Xcc سویهی ………………………..NIGEB.088(A*)31 2-9- تعیین کمیت و کیفیت DNA استخراج شده……………………………………………….31 2-10- واکنش زنجیرهای پلیمراز با آنزیمهایTaq و Pfu دی.ان.آ پلیمراز جهت جداسازی ژنهای هدف……………………………………………………………………………………………………………………………………..31 2-11- الکتروفورز محصولات واکنش زنجیرهای پلیمراز……………………………………………33 2-12- خالصسازی محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز………………………………………….33 2-13- جداسازی محصول PCR و یا محصول حاصل از هضم آنزیمی از روی ژل آگارز……………34 2-14- هضم آنزیمی با آنزیمهای محدود کننده تیپ …………………………………………..II35 2-15- الکتروفورز محصولات واکنشهای هضم آنزیمی…………………………………………39 2-16- واکنش اتصال………………………………………………………………………….39 2-17- تکثیر پلاسمید………………………………………………………………………….42 2-18- اندازهگیری دانسیته نوری(OD) باکتری…………………………………………………..42 2-19- تکنیک Colony-PCR: غربالگری کلونیهای نوترکیب……………………………………42 2-20- استخراج پلاسمید در مقیاس کم ……………………………………(Mini-Preparation)43 2-21- توالییابی………………………………………………………………………………43 2-22- انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI-hrpW و pBI-hrpG به سویههای آگروباکتریوم تومفاسینس با استفاده از روش ذوب و انجماد…………………………………………………………………43 فصل سوم: نتیجهگیری و بحث 3- شناسایی باکتری Xcc (A*)……………………………………………………………………………………………………………………..47 3-1- شناسایی به کمک تست بیماریزایی بر روی گیاه میزبان C.auratifolia…………………………………47 3-2- شناسایی به کمک آغازگرهای اختصاصیMS+/MS- و Xac01 / Xac02……………………………….48 3-3- استخراج DNA ژنومی از باکتری XCC……………………………………………………………………………49 3-4- تعیین کیفیت و کمیت DNA استخراج شده………………………………………………50 3-5- تکثیر ژنهایhrpW و hrpG با واکنش زنجیرهای پلیمراز………………………………….51 3-5-1- طراحی آغازگرهای مناسب……………………………………………………………51 3-5-2- بهینهسازی شرایط واکنش زنجیرهای پلیمراز……………………………………………51 3-5-3- الکتروفورز محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز………………………………………….53 3-6- تایید ناقلهای کلونینگ و بیانی از طریق الگوهای برشی حاصل از هضم توسط آنزیمهای برشی نوع II…………………………………………………………………………………………………………………………………….54 3-7- همسانهسازی ژنهایhrpG و hrpW در ناقلهای کلونینگ (PGEM7zf(-) , pUC19)………….55 3-8- تایید همسانهسازی ژنهای هدف در ناقلهای کلونینگ (pGEM7zf(-))،( pUC19)………………57 3-8-1- واکنش کلونی PCR کلونهای گزینش شده……………………………………………57 3-8-2- تایید همسانهسازی ژنهایhrpW/G در ناقلهای کلونینگ با روش هضم آنزیمی…………58 3-8-3- تایید همسانهسازی ژنهای hrpW/G در ناقلهای کلونینگ با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز……………………………………………………………………………………………………………………………………59 3-9- همسانه سازی ژنهای hrpG/W در ناقل بیانی pBI121………………………………………………………59 3-10- تایید همسانه سازی ژنهای hrpG/W در ناقل بیانی pBI121…………………………………………….62 3-10-1- واکنش کلونی PCR کلونهای تشکیل شده……………………………………………62 3-10-2- تایید همسانهسازی ژنهای hrpG/W در ناقل بیانی pBI121 با روش واکنش هضم آنزیمی.63 3-10-3- تایید همسانهسازی ژنهای hrpW/G در ناقل بیانی pBI121 با روش واکنش زنجیرهای پلیمراز……………………………………………………………………………………….64 3-11- توالییابی……………………………………………………………………………..65 3-11-1- نتایج توالییابی……………………………………………………………………..66 3-12- انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI.hrpG و pBI.hrpW به سویههای آگروباکتریوم تومفاسینس.67 3-13- تایید انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI.hrpW/G به سویههای آگروباکتریوم تومفاسینس……..67 3-13-1- تایید انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI.hrpW/G با روش کلونی PCR…………………………..67 فصل چهارم: جمعبندی کلی و پیشنهادها 4- جمعبندی کلی نتایج……………………………………………………………………….70 4-1- پیشنهادها………………………………………………………………………………71 پیوست 5- دستورالعمل استخراج و خالصسازی DNA ژنومی باکتری xanthomonas citri pv. citri سویه 088(A*) NIGEB-……………………………………………………………………………………………………………………………………84 5-1- محلولهای لازم جهت استخراج DNA ژنومی……………………………………………84 5-1-1- مراحل استخراج DNA ژنومی…………………………………………………………85 5-1-2- روش اسپکتروفوتومتری………………………………………………………………86 5-1-3- الکتروفورز بر روی ژل آگارز………………………………………………………….87 6- الکتروفورز با ژل آگارز……………………………………………………………………………………. 88 6-1- نمای ساده از دستگاه الكتروفورز…………………………………………………………88 6-2- ژل آگارز……………………………………………………………………………….89 6-3- اتیدیوم بروماید………………………………………………………………………….89 6-4- بافر بارگزاری ژل آگارز………………………………………………………………….90 6-5- طرز تهیه محلول …………………………………………………………….TBE 0.5X91 6-6- طرز تهیه آگارز 1%……………………………………………………………………………………………..91 7- دستورالعمل خالصسازی فرآوردههای تکثیر شده و قطعات DNA از روی ژل آگارز…………………92 7-1- خالصسازی فرآوردههای تکثیر شده با کیت ……………………………………..Bioneer92 7-2- خالصسازی قطعات DNA از ژل آگارز……………………………………………………………………………93 8- دستورالعمل تهیه باكتریهای مستعد برای پذیرش DNA خارجی…………………………………….95 8-1- تهیه سلولهای مستعد E.coli……………………………………………………………………………95 8-2- دستورالعمل تراریزش باکتری مستعد به روش شوک حرارتی………………………………………………96 8-3- تهیهی سلولهای مستعد و انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI-hrpW و pBI-hrpG به سویههای آگروباکتریوم تومفاسینس با بهره گرفتن از روش ذوب و انجماد……………………………………………………….97 9- استخراج پلاسمید در مقیاس کم از باکتری E.coli سویه DH5α……………………………………………..99 9-1- استخراج پلاسمید به روش دستی…………………………………………………………99 9-2- استخراج پلاسمید با بهره گرفتن از کیت MBST (دکتر شایان)…………………………………….101 9-3- روش تهیه محلول های IPTG و …………………………………………………X-Gal103 9-3-1- تهیه محلول ایزوپروپیل D-B تیوگالاکتوپیرانوزید (IPTG)…………………………………………….103 9-3-2- تهیه 5 برمو-3 کلرو- اتیدولیل D-B گالاکتوزید (X-Gal)………………………………103 10- تهیه مایه تلقیح و بهینهسازی شرایط مایهزنی گیاه میزبان……………………………………………………..103
فهرست جداول 1-1- بیماریزایی فرمهای مختلف شانکر روی چهار گونه از مرکبات…………………………………. 12 1-2- مشخصات آغازگرهای اختصاصی برای تکثیر و شناسایی…………………………………………. 29 2-2- برنامه Multipelex PCR با آغازگرهای MS+/MS- و Xac01/Xac02……………………… 30 3-2- ترکیب محلول مادری برای واکنش Multipelex PCR جهت شناسایی باکتری……………. 30 4-2- شیب دمایی بهکار رفته برای تعیین بهترین دمای اتصال با آنزیم Taq…………………………. 32 5-2- ترکیب محلول مادری برای واکنش زنجیرهای پلیمراز با آنزیم pfu دی.ان.آ پلیمراز………. 32 6-2- چرخه حرارتی بهکار رفته برای تکثیر نهایی با آنزیم pfu…………………………………………. 33 7-2- شرایط واکنش هضم ژن hrpW و ناقل همسانهسازی مربوطه (pGEM7zf(-))……………. 36 8-2- شرایط واکنش هضم ژن hrpG و ناقل همسانهسازی مربوطه (pUC19)…………………….. 36 9-2- شرایط واکنش دوتایی هضم آنزیمی جهت تایید ناقلهای همسانهسازی ((-)pGEM7zf) و (pUC19)…………………………………………………………………………………………………………….. 37 10-2– شرایط واکنش هضم دوتایی آنزیمی جهت تایید ناقل بیانی(pBI121)…………………….. 37 11-2- شرایط واکنش هضم آنزیمی ژن hrpW و pBI121 جهت بازیابی قطعات مورد نظر از روی ژل………………………………………………………………………………………………………………………. 38 12-2– شرایط واکنش هضم ژن hrpG و ناقل بیانی جهت بازیابی قطعات مورد نظر از روی ژل…………………………………………………………………………………………………………………………. 38 13-2- شرایط واکنش اتصال (pBI121-hrpG)………………………………………………………….. 40 14-2- شرایط واکنش اتصال (pBI121-hrpW)…………………………………………………………… 40 15-2- شرایط واکنش اتصال (pUC19-hrpG)……………………………………………………………. 41 16-2- شرایط واکنش اتصال (pGEM7zf(-)-hrpW)…………………………………………………… 41 17-2- چرخه حرارتی بهکار رفته برای واکنش کلونی PCR به منظور تایید همسانهسازی در وکتور بیانی…………………………………………………………………………………………………………………….. 45 18-2- ترکیبات محلول مادری واکنش زنجیرهای کلونی PCR جهت تایید عمل همسانهسازی دروکتورهای کلونینگ و بیانی…………………………………………………………………………………… 45 1-5- مواد و مقدار مورد نیاز جهت تهیه بافر Loading dye……………………………………………… 9 فهرست شکلها 1-3- تست بیماریزایی روی لیمو………………………………………………………………………………………………48 2-3- تست (Xaco1 / Xaco2 / MS+/MS) Multiplex PCR……………………………………………………..49 3-3- اکتروفورزDNA ژنومی استخراج شده بر روی ژل آگارز 1%………………………………………………..50 4-3- واکنش زنجیرهای پلیمراز با Taq دی.ان.آ پلیمراز و گرادیان دمایی جهت بهینهسازی بهترین دمای اتصال با پرایمرهای اختصاصی………………………………………………………………………………………………….53 5-3- واکنش زنجیرهای پلیمراز برای تکثیر ژنهای hrpG , hrpW با آغازگرهای اختصاصی و آنزیم pfu دی.ان.آ پلیمراز………………………………………………………………………………………………………………………..53 6-3- الکتروفورز محصول هضم آنزیمی ناقلهای کلونینگ و بیانی با آنزیمهای برشی نوع II بر روی ژل آگارز 1%………………………………………………………………………………………………………………………………..54 7-3- هضم آنزیمی فراورده ژنهایhrpG و hrpW جهت بازیابی از روی ژل آگارز)الف) و قطعات بازیابی شده(ب)………………………………………………………………………………………………………………………55 8-3- هضم آنزیمی ناقلهای کلونینگpUC19 و pGM7zf(-) جهت بازیابی از ژل آگارز(الف) قطعات بازیابی شده(ب)……………………………………………………………………………………………………………………..55 9-3- واکنش کلونی PCR برای کلونهای سفید حاصل ازhrpG و hrpW……………………………………58 10-3- هضم آنزیمی پلاسمیدهای استخراج شده از کلونیهای حاصل از واکنش اتصال pGEM و hrpw و همچنینhrpG و pUC19……………………………………………………………………………………………………..58 11-3- الکتروفورز محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز پلاسمیدهای تایید شده بر روی ژل آگارز 1%….59 12-3- هضم آنزیمی ناقل بیانی جهت بازیابی از روی ژل آگارز (الف) قطعات بازیابی شده (ب)……..61 13-3- فراورده بازیابی شده ناقل بیانی و ژنهای hrpW/G جهت تعیین نسبت واکنش اتصال…………..62 14-3- واکنش کلونی PCR تعدادی از کلونهای حاصل از مخلوط اتصال وکتور pBI121 و ژنهای hrpG و hrpW……………………………………………………………………………………………………………………….63 15-3- هضم آنزیمی دوتایی پلاسمیدهای نوترکیبpBI.hrpG و pBI.hrpW با آنزیمهایXbaI/BamHI XbaI/SacI……………………………………………………………………………………………………………………………..64 16-3- واکنش زنجیرهای پلیمراز برای پلاسمیدهای نوترکیبpBI.hrpG و pBI.hrpW جهت بررسی حضور ژنهای مذکور……………………………………………………………………………………………………………..65 17-3- پلاسمیدهای نوترکیب استخراج شده……………………………………………………………………………..66 18-3- واکنش کلونی PCR تعدادی از کلونهای حاصل از انتقال پلاسمیدهای نوترکیب pBI.hrpW/G به سویههای آگروباکتریوم تومفاسینس…………………………………………………………………………………………. 68 چکیده بیماری شانکر بهوسیلهی باکتری (Xanthomonas citri pv. citri) ایجاد میشود که هر ساله عملکرد و کیفیت محصولات خانواده مرکبات، بهویژه لیموترش و پرتقال را تحت تاثیر خود کاهش میدهد. این پژوهش با هدف جداسازی و همسانهسازی دو ژن رمز کنندهی هارپینهای HrpW و HrpG از باکتری Xcc سویه NIGEB-088 و ساخت پلاسمیدهای نوترکیب pBI-hrpG و pBI-hrpW بهمنظور توسعهی استراتژی مقاومت به بیماری شانکر بر مبنای القای واکنش دفاعی در گیاه لیموترش انجام شد. بدین منظور آغازگرهای اختصاصی (رفت و برگشت) برای تکثیر این ژنها با بهره گرفتن از توالی کامل DNA ژنومی باکتری عامل این بیماری، طراحی شد. ژنهای تکثیر شده سپس به منظور همسانهسازی، در پلاسمیدهای pGEM7zf(-) و همچنین pUC19 به ترتیب برای ژنهای hrpW و hrpG، با جایگاههای برشی XbaI و SacI و همچنین XbaI وBamHI وارد شد و پلاسمیدهای نوترکیب در باکتری E.coli سویه DH5α تراریخت شدند. به منظور بیان ژنها در گیاه، قطعهی مورد نظر در ناقل pBI121 و در جایگاههای برشی برای ژنهای هدف همسانهسازی شد، بهطوری که ژنهای مورد نظر تحت کنترل پیشبر ویروس موزائیک گل کلم 35S و پایانبر NOS در ناحیهی DNA T- این ناقل
[شنبه 1398-07-13] [ 12:27:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|