پایان نامه ارشد کشاورزی گرایش اصلاح نباتات: بررسی همبستگی و روابط رگرسیونی بین صفات مختلف سیب زمینی | ... | |
استاد مشاور: تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه : (ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است) چکیده: برای تعیین روابط رگرسیونی بین صفات مختلف سیبزمینی با عملکرد و همبستگی بین صفات، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مؤسسه تحقیقات اصلاح وتهیه نهال و بذر کرج در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل 28 کلون مختلف سیبزمینی با زمان رسیدگی متفاوت به همراه ارقام آگریا، مارفونا، ساتینا، ساوالان، کایزر و بورن بودند. صفات تعداد ساقه اصلی، ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد روز تا غده دهی، متوسط تعداد غده در بوته، وزن متوسط غده، اندازه غده، عملکرد کل، عملکرد قابلفروش، درصد ماده خشک، وزن مخصوص، درصد نشاسته، نسبت درصد قند احیا، رنگ گوشت و فرم غده بررسی شد. نتایج نشان داد که بین کلونها برای اکثر صفات بررسی شده در سطح 1%، اختلاف معنیداری وجود داشت. بررسی همبستگی به روش ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که دامنه همبستگی بین صفات مرتبط با کیفیت، بین 998/0 و 397/0- بوده که بیشترین همبستگی، بین میزان وزن مخصوص و درصد نشاسته و کمترین همبستگی، بین درصد ماده خشک و نسبت درصد قند احیا ثبت شد. بررسی همبستگی به روش ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که دامنه همبستگی بین صفات کمی، بین 958/0 و 33/0- بوده که بیشترین همبستگی، بین عملکرد کل غده و عملکرد قابلفروش و کمترین همبستگی بین عملکرد قابلفروش و تعداد روز تا غدهدهی ثبت شد. صفت عملکرد قابلفروش و میزان نشاسته با عملکرد کل بهترتیب بیشترین (958/0) و کمترین (101/0) همبستگی را داشت. همبستگی صفت تعداد روز تا غدهدهی با عملکرد کل و عملکرد قابل فروش منفی بود(33/0-). نتایج بررسی روابط رگرسیونی به سه روش Forward، Backward و Stepwise انجام شد، نشان داد که نتایج حاصل از هر سه روش یکسان بوده و از بین صفات بعد از برداشت در سطح 1% فقط صفت وزن غده وارد مدل شد و به دنبال آن در سطح 5% رنگ گوشت و شکل غده نیز وارد مدل شدند همچنین از بین صفات قبل از برداشت، ارتفاع بوته و تعداد روز تا غدهدهی وارد مدل گردیدند. بیشترین اثر مربوط به وزن غده (58/52 درصد) و کمترین اثر مربوط به شکل غده (51/5 درصد) بوده است. فصل اول: مقدمه مقدمه: از هنگامی که بشر پا به عرصه حیات گذاشت دائما با مسئله کمبود غذا دست به گریبان بوده و پیوسته میکوشید تا بهنحوی با گرسنگی مقابله نماید. انسانها ابتدا زندگی خود را با شکار حیوانات و استفاده از میوههای جنگلی میگذرانده و کمکم با پیشرفت زمان به فکر استفاده بیشتر از مواهب الهی افتادند و اقدام به کشتوکار نمودند، با کاشت دانههای غلات این منظور را عملی نموده تا اینکه مسئله گرسنگی برطرف گردید. ولی با ازدیاد جمعیت، زراعت غلات به تنهایی نتوانست جوابگوی نیاز بشر باشد و انسان را از خطر گرسنگی برهاند،از اینرو کمبود مواد غذایی و کثرت جمعیت در قرن شانزدهم میلادی از مسائل و مشکلات دولتهای آن زمان گردید. بدینسبب کشورهایی چون اسپانیا و انگلیس متحمل مخارج گزافی شده و با روانه کردن کشتیها و ملوانان ورزیده درصدد پیدا کردن محصولات جدیدی بودند تا جوابگوی نیاز غذایی مردم آن کشورها باشد. بالاخره کاشفان اسپانیایی بین سالهای 1335 تا 1353 میلادی موفق شدند سیبزمینی وحشی را از کشور پرو به اروپا ببرند که پس از زراعت و اصلاح نژاد آن، رقیب سرسختی برای غلات گردید بهطوریکه امروزه یکی از مظاهر تمدن بشر مصرف سیبزمینی است(کاظمی و همکاران، 1390). سیبزمینی یکی از مهمترین محصولاتی است که قسمت مهمی از نیازهای غذایی بشر را تامین مینماید و با توجه به نقش و اهمیت آن شاید بتوان برخی از مشکلات کمبود انرژی در جیره غذایی مردم را تامین کرد. سیبزمینی از نظر میزان تولید سالانه بعد از برنج، گندم و ذرت در مقام چهارم جهان و از نظر کشورهای تولید کننده بعد از ذرت در رتبه دوم قرار دارد. سیبزمینی از نظر ارزش غذایی مهم بوده و هم ردیف گندم و برنج میباشد (سبحانی، 1374). در کشور ما استعداد بالقوهای در زمینه رشد سیبزمینی وجود دارد. اگر الگوی مصرف جامعه به سمت این ماده غذایی متمایل گردد میتواند در حد زیادی جایگزین مصرف گندم گردد. نظر به اهمیت سیبزمینی به عنوان یکی از مواد غذایی مهم در کشور و اینکه استعداد فراوانی برای تولید این محصول استراتژیک وجود دارد لازم است تحقیقات و پژوهشهای تکمیلی بهزراعی و بهنژادی در مورد آن انجام شود. آشنایی با صفات مختلف ازجمله عواملی است که میبایست مورد توجه قرار گیرد. شناخت صفات موثر بر تولید و عملكرد میتواند در برنامههای اصلاحی و مدیریت مزرعه كاربرد داشته باشد. همچنین با در نظر گرفتن همبستگی بین صفات می توان از آنها به عنوان ملاكهای انتخاب ارقام مناسب در مزرعه بهره برد. ضریب همبستگی رابطه متقابل صفات مختلف گیاهی و صفاتی كه مبنای انتخاب برای اصلاح عملكرد میباشند را مشخص میكند. اگر همبستگی بین عملكرد و یك صفت به علت اثر مستقیم صفت باشد، میتوان آن صفت را به منظور اصلاح عملكرد انتخاب نمود، اما اگر همبستگی به صورت غیرمستقیم باشد در آنصورت عمل انتخاب را باید برروی صفتی انجام داد كه باعث اثر غیرمستقیم شده است ضمنا انتخاب صفات كمی بعد از دورگگیری به علت تداخل اثرات محیطی و ژنتیكی كار مشكلی بوده و میزان موفقیت در انتخاب بستگی به اثرات ژن و وراثت پذیری صفات انتخاب شده دارد. 1-1- تاریخچه (خاستگاه و پراکنش سیبزمینی) خاستگاه سیبزمینی، ارتفاعات آند در آمریکای جنوبی در حوالی کوههای بولیوی، پرو و مناطق گرمسیری بین عرضهای 10 درجه شمالی و 25 درجه جنوبی و در ارتفاع 2700 تا 4200 متر از سطح دریا بوده است (لسانی ، 1378). باستانشناسان و تاریخشناسان معتقدند سیبزمینی در حدود 2000 سال قبل از میلاد مسیح در مناطق کوهستانی پرو کشت میشده و غذای اصلی سرخپوستان و بومیان آن مناطق بوده است. هنوز هم در بعضی مناطق آمریکای جنوبی سیبزمینی بهصورت وحشی میروید. انواع وحشی، به امراض مقاوم بوده و به همین منظور برای بهدست آوردن ارقام مقاوم از ارقام وحشی استفاده میشود (سبحانی، 1374). در قرن شانزدهم، کثرت جمعیت و کمبود مواد غذایی، زمامداران کشورهای اسپانیا و انگلیس را بر آن داشت که ملوانان ورزیده خود را با کشتی به قاره آمریکا اعزام، تا در پیدا کردن محصولی که جوابگوی گرسنگی باشد، برآیند. بالاخره فرانسیسکو پیزا در سال 1524 میلادی وقتی قدم به ساحل کشور پرو نهاد، دریافت که قرنهاست سیبزمینی در آن کشور کشت میشود. در اوایل نیمه دوم قرن شانزدهم سیبزمینی با یک محموله نقره و طلا به اسپانیا فرستاده شد. بهتدریج سیب زمینی از کشور اسپانیا به دیگر کشورهای اروپایی برده شد. ابتدا از سیبزمینی به عنوان یک ماده درمانکننده استفاده میشد. فیلیپ دوم، پادشاه اسپانیا، تعدادی سیب زمینی به عنوان هدیه برای پاپ پیوس پنجم فرستاد و از وی خواست که آن را برای درمان بیماریش استفاده کند. در اوایل قرن هفدهم سیبزمینی در کاخ پادشاهان و سپس در کاخهای اشراف اروپایی به عنوان یک ماده غذایی گرانبها عرضه میشده است. در آن دوران گل سیبزمینی را به عنوان گل زینتی میشناختند و آن را به دستمال خود آذین میبستند (فلاحی، 1376). بعدها این گیاه به عنوان گیاه خوراکی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به اینکه این گیاه منبع ارزان قیمتی برای تولید کالری مورد نیاز روزانه بود، بهتدریج جایگزین گندم و یولاف در رژیم غذایی اروپائیان گردید. ورود سیبزمینی به ایران به اوایل قرن نوزدهم میلادی برمیگردد. در حدود 200 سال پیش سرجانملکم سفیر دولت انگلستان، مقداری بذر سیبزمینی به دربار پادشاه قاجار هدیه کرد. این سیبزمینیها ابتدا در روستای پشند در اطراف تهران کشت شد. بعدا به فریدن اصفهان و بهتدریج به سایر نقاط کشور منتقل و کشت گردید. ادامه ورود ارقام
[شنبه 1398-07-13] [ 06:51:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|